Nederlanders presteren top in Badminton

Het was een waar slagveld tijdens de Badminton Horse Trials in Engeland. De CCI4* van Badminton staat bekend als één van de lastigste wedstrijden van het jaar en zoals elk jaar stond er weer een heus vier-sterren parcours opgesteld. Naast het zware parcours, maakten ook de weersomstandigheden het de combinaties niet gemakkelijk. Een flinke storm van regen en harde wind raasde door het crossparcours en het leek alsof deze menig combinatie ver weg van de finish hield.

Vele favorieten werden uitgeschakeld en maar 35 van de 77 combinaties wisten aan de finish te komen, waarvan niemand binnen de tijd. Er waren 24 foutloze ronden. De australiër Paul Tapner gaat aan de leiding met Kilronan, gevolgd door Tim Price uit Nieuw Zeeland en de Fransman Pascal Leroy.

Toprondes voor Nederland
De drie nederlanders en de belgische wisten fantastisch te presteren door allen foutloos aan de finish te komen.

Andrew Heffernan reed als eerste nederlander en wist met zijn 11-jarige merrie Millthyme Corolla de cross prachtig foutloos af te leggen. Andrew hielp de merrie waar nodig en wist alleen 22.4 tijdfout toe te voegen aan zijn dressuurscore. Hierdoor staat hij op een voorlopig twaalfde plaats in het tussenklassement.

Tim Lips ging als tweede nederlander van start. Tim reed de 17-jarige volbloed Keyflow NOP en het leek alsof zij speelden met de hindernissen in het zware crossparcours. Keyflow bleef tot het eind fris en met zijn snelle galoppade wist hij als één van de snelsten te finishen. Met een foutloze cross en maar 14 tijdfouten staat hij nu op een zeer knappe zevende plaats, met alleen het springen nog te gaan.

Over goed galopperen gesproken, Rumour Has It wist zich wel raad met het zware parcours. Samen met Merel Blom ging deze ruin zeer gretig door het parcours en voegde enkel 16 tijdfouten aan hun dressuurscore toe, wat ze op een elfde plaats brengt in de tussenstand. Een zeer knappe prestatie van deze combinatie, die samen inmiddels maar liefst vijf CCI4*’s foutloos hebben afgelegd.

De enige belgische deelneemster, Lara de Liedekerke met Ducati van den Overdam, hield de eer hoog voor België en ook zij wist foutloos door de finish te komen! Zij staan op een voorlopig dertiende plaats in het tussenklassement.

Met morgenochtend de keuring en aansluitend het springen lijkt het nog een spannende zondag te worden. De highlights van de cross country en de finale van het springen zijn morgen te volgen op BBC2.

Bekijk hier de uitslagen.