Fouten-festival in Vinkega

DELEN
Lucy Groenen (NED)
Foto: EventingPhoto.com

Wie dacht in Vinkega een relaxed rondje te kunnen had het goed mis. En er ging veel mis in het parcours in Vinkega. Bijvoorbeeld het aantal ruiters die een verkeerd parcours reden of de verplichte doorgang bij hindernis 16 miste, was meer dan gemiddeld. Daarnaast regende het weigeringen, waarbij in veel gevallen diskwalificatie volgde. Ook moest een flink aantal ruiters de strijd staken na een val.

Opvallend is hoe slecht er tegenwoordig het parcours verkent wordt. Sommige deelnemers lopen niet meer de gehele route, maar snijden delen van het parcours af. Natuurlijk ben je dan sneller klaar met het verkennen, maar dan kan het gebeuren dat je de verplichte doorgang niet hebt gezien. Wel werd er opgemerkt door een aantal ruiters dat sommige hindernissen niet helemaal duidelijk waren. Toch blijft goed verkennen van groot belang en wanneer zaken duidelijk zijn vraag dan een official hoe de hindernis genomen moet worden.

Door de organisatie werd er strikt op toegezien dan ruiters geen aanwijzingen kregen van begeleiders. Er werd meerdere keren voor gewaarschuwd dat aanwijzingen tijdens de Cross Country wordt opgemerkt als hulp van derden, hetgeen uitsluiting tot gevolg zou hebben. Voor zover wij weten is de regel niet toegepast.

Ondanks dat de EHBO verschillende malen in actie moest komen, is de dag verder prima verlopen en mocht een hevige regenbui de pret niet drukken. Er stond een mooi parcours, echter door de beperkte ruimte van het terrein, moest er wel veel gedraaid worden om toch aan het benodigde meters te komen.

Uitslag pony’s klasse B
Categorie C 1. Roos Hansman 2. Inge Wilschut 3. Merlijn Perier
Categorie D 1. Hedwig Dijkstra 2. Ilona Bos 3. Anouk Adema
Categorie E 1. Rosalie Vriens 2. Danique Jansen 3. Ramon Wagenaar

Uitslag L pony’s
Categorie C
1. Justine Ruiter
Categorie D-E
1. Kristy de Roo 2. Jade Woeltjes 3. Emma van Brummelen

Uitslag M pony’s categorie C
1. Rosalie Vriens
Categorie D-E
1. Asha Laseroms 2. Lucy Groenen 3. Lynn van Oldeniel

Uitslag B paarden groep 1
1. Henrike Fijn 2. Hilda Schrotenboer-Stelling 3. Astrid Blom
Uitslag B paarden groep 2
1. Sylvia van der Horst 2. Kim Heinicke 3. Laura van der Meer 4. Martin Sterk

3 REACTIES

 1. Vreemde redenering dat het geven van aanwijzingen gezien wordt als hulp door derden.
  Dat zou dus betekenen dat iedereen maar tegen de concurrentie aanwijzingen kan roepen zodat de deelnemer gediskwalificeerd wordt.
  Volgens Gert Naber is hulp van derden door stem niet of nauwelijks vast te stellen, dus waarom zou een organisatie dat dan wel kunnen? Of heeft een hindernisjury van iedere deelnemer een briefje met daarop de gezichten van de begeleiders?
  Zolang de niet mee rennen en paard over de hindernis tillen lijkt mij dit een overdreven actie.
  Overigens is de brief van Gert Naber hierover in mijn bezit.

 2. Hoi sgw-online, ik ben tweede geworden bij klasse M pony’s. Leuk dat er een foto van mij is gebruikt! Mijn naam staat met ie en hoort met een y te zijn. Hoop dat jullie het kunnen aan passen.
  Groetjes,
  Lucy

 3. Het is te simpel om deze hoeveelheid diskwalificaties af te doen alsof ruiters niet goed verkennen. Hier is veel eerder een slecht parcours gebouwd. Zelden zo onverantwoord gezien. Hier vond een selectie plaats met oneigenlijke middelen. Het zou goed zijn als de KNHS hier vooraf meer controle op uitoefende en dit soort wedstrijden dan niet vrij zou geven. De agressieve reacties van mensen met organisatiebadges spraken naderhand ook boekdelen. Men wist zelf al wel dat men fout zat.

Comments are closed.