Wijzigingen eventingreglement per 1 maart

DELEN

Per 1 maart 2017 gaat het nieuwe eventingreglement in. Vergeleken met 2016 zijn er een paar wijzigingen die we graag toelichten.

Lang haar
Met het oog op veiligheid is het voor deelnemers met lang haar verplicht het haar in te vlechten en/of op te binden. Hiermee wordt het FEI-reglement gevolgd.

Helmcamera en hartslagmeter
Het gebruik van een helmcamera en een hartslagmeter in vanaf 1 maart officieel toegestaan. De vorm en de grootte van de camera heeft invloed op de eigenschappen van een helm en dus ook op de mate waarop deze de deelnemer beschermt. Het is veiliger om met een gestroomlijnde helm te rijden dan met een helm waarbij een camera er ver boven of opzij uitsteekt.

Promoveren
Deelnemers die maar 1 actieve startpas in eventing hebben hoeven niet meer te promoveren.

Ex aequo regeling
De ex aequo-regeling is zodanig aangepast dat bij gelijke eindpunten na het crossresultaat nu het springresultaat en vervolgens de tijd in het springparcours bepalend is.

Meedoen aan internationale eventingwedstrijden
Nieuw is ook dat een combinatie pas aan internationale eventingwedstrijden mag meedoen als deze een stand heeft van minimaal L+5 winstpunten in het springen.

Stijljuryleden bij B-eventing
Naast het opleiden van nieuwe rijstijljuryleden eventing is het ook mogelijk om een gediplomeerde eventinginstructeur of een ruiter die minimaal 3-ster heeft gereden in te zetten als stijljurylid in de klasse B-eventing.

Eventingwedstrijden op een buitenterrein
In het eventingreglement 2017 zijn nu ook eventingwedstrijden gereglementeerd die op een groot buitenterrein gereglementeerd. Bij deze wedstrijdvorm, die sterk in opkomst is, is net als bij de indooreventingwedstrijden het onderdeel cross verplicht en kan er dressuur en springen bij uitgeschreven worden. Deze “eventingderby’s” kunnen op een buitenterrein van minimaal 3200m2 worden gehouden, waarbij alle overige bepalingen van het eventingreglement van toepassing zin. In de klasse B hoeft bij een eventingderby maar 1 stijljurylid eventing ingezet te worden, waarbij het stijlcijfer x 2 wordt gedaan.

Tempo voor pony’s
Voor de categorie A/B/C pony’s geldt dat in de klasse B en L het tempo in de cross per categorie verschillend is.

Wedstrijdreglement eventing

Wijzigingen wedstrijdreglement eventing

Bron: KNHS