Kampioenschap jonge eventingpaarden

DELEN
Alice Naber-Lozeman NED Watermill Famous | KWPN Championship 2015 © Eventing Photo
Alice Naber-Lozeman NED Watermill Famous | KWPN Championship 2015 © Eventing Photo

Jonge Eventingpaarden

Het KWPN-paard maakt haar opmars als eventer. Hoewel de ‘eventer’ niet als specifieke fokrichting is gedefinieerd bij het KWPN, blijken steeds meer KWPN-paarden zeer geschikt voor de snelst groeiende tak van sport binnen de hippische wereld.

Het KWPN-kampioenschap voor vijfjarige eventingpaarden tijdens de KWPN Kampioenschappen is een unieke gelegenheid om de geschiktheid te beoordelen van jonge KWPN-paarden voor de eventingsport. Een positieve stimulans kan zijn het vroeg scouten van jonge talenten.

Omdat we ook graag paarden die wel springervaring maar weinig terreinervaring hebben willen testen op hun geschiktheid, wordt de terreinproef uitnodigend gebouwd. Anders dan in de reguliere cross speelt tijd niet direct een rol, maar wordt veel meer gekeken naar hoe het paard zich gedraagt in het terrein.

Uitleg Kampioenschap jonge eventingpaarden

De strijd wordt verreden over drie onderdelen: een presentatie van de gangen (dressuur), een springparcours en de terreinproef. Bij de presentatie van de gangen komen maximaal drie combinaties tegelijk in de baan. Zij laten op verzoek van de jury links- en rechtsom stap, draf en galop zien. Buiten de ring wordt het exterieur beoordeeld door een afzonderlijk jurylid. Daarna volgt een springparcours op B-L niveau.

Een jury bestaande uit twee personen beoordeelt de paarden in de terreinproef op drie onderdelen: techniek en balans in het terrein en op de sprong, inzet en rijdbaarheid en de kwaliteit van de galop.

Het eindresultaat wordt opgemaakt volgens de volgende formule:

Resultaat dressuur wordt gedeeld door 10 en vermenigvuldigd door 4.
Resultaat springen wordt gedeeld door 2 en afgetrokken van dressuurresultaat.
Resultaat van de terreinproef is optelsom van de 3 cijfers vermenigvuldigd door 2 en wordt opgeteld bij het dressuurresultaat.

Om deel te mogen nemen dient de combinatie minimaal startgerechtigd te zijn in het L-springen of L-eventing.

Aan het kampioenschap kunnen deelnemen merries, ruinen en hengsten die in het jaar van het kampioenschap de leeftijd van vijf jaar bereiken en zijn geregistreerd in het veulenboek, register A, register B of stamboek van het KWPN.

Vraagprogramma KWPN Kampioenschap jonge eventingpaarden 2017

Inschrijfformulier 5-jarige eventingpaarden

Bron: KWPN